Valpar på Hagaliden!

Den 4/3 fick Tjoffsan hela tio valpar! Tjoffsan skötte det galant, och har nu fem tikar och fem hanar att ta hand om. Hör av er för mer information.

Här är en bild på fadern; Danguns Prime.17190810_1624416437573252_665682874387682885_n

 

______________________________________________________________________________

 

 

Engelska settervalpar på gång!

Vi har nu parat vår Tjoffsan och om allt går som tänkt så blir det valpar i början av mars månad. Hanhund är Danguns Prime. En unghund av hög klass och med ett stort format, mycket bra stil och precisa fågeltagningar (Prime har 1:a pr jaktprov). Han är en mix av bästa svenska setterlinjer i kombination med franska och italienska.

 

______________________________________________________________________________

 

En fantastisk jaktprovsvecka med Tjoffsan !

Hon har gått riktigt fint både under ripjakten och vid senare träning inför jaktproven. Men att det skulle gå så här bra kunde vi bara drömma om.

Första starten var Södra Fågelhundklubbens prov nere vid Fjärdingslöv den 30 september. Vilken start det blev, Tjoffsan vann segrarklassen med cert.

bild1

Nästa framgång kom några dagar senare på Svenska Setterklubbens huvudprov där Tjoffsan åter vann segrarklassen med cert och R-cacit.

bild2Inför matchning om Cacit efter segern i SSK:s segrarklass. Tjoffsan i mitten.

Två dagar senare var det dags igen på Västsvenska Fågelhundklubbens prov i Falköping där hon vann segrarklassen med cert.

SIst men inte minst var det dags för SM, där Tjoffsan tog sig ända till final men fick se sig slagen av pointer Black Luckys Molly (äg Per-Ola Brekke). En fantastisk vecka avslutades med ett SM- silver och Tjoffsan har på drygt en vecka uppnått Svenskt Jaktprovschampionat.

Inför finalsläppet !

bild3Kjell med Tjoffsan och Per-Ola med Molly. Bild från Falköpings tidning.

Pristagare SM fält 2016

bild4Fr v 1:a Black Luckys Molly, 2:a Hagalidens Tjoffsan, 3:a Björnålias Jackpot, 4:a Södersjöns Trisette och 5:a Black Luckys Antonia.
_________________________________________________________________________________________

Tyvärr måste vi meddela att det inte blev några valpar efter vår Maja och Klintabackens Dakke. Det är tungt att det inte blev något av den här gången, men tyvärr så rår man inte över allt och vi får därför hoppas på att det ska gå i framtiden.

______________________________________________________________________________

Finska Stövarvalpar på gång!

Vår Maja är nu parad med RR SEJCH SEUCH Klintabackens Dakke SE 33746/2010. Om allt går som tänkt så ska valparna födas i v 42. Dakke har liksom Maja gått fram till championat på 3 raka starter. Dakke kommer ur en kull där 5/9 är jpr meriterade. Han har hd A och är testad fri från Ataxi. I Majas kull är 3/7 jpr meriterade.

Detta är en kombination som är rekommenderad av avelsrådet och som vi hoppas mycket på.

 

Klintabackens Dacke aug  (1) Klintabackens Dacke aug  (3)

 _____________________________________________________________________________

Det är mycket som har hänt den senaste tiden på Hagaliden, då vi bland annat fått ett nytt tillskott! Den nya valpen heter Riverhoffs Isi Ebba och kom till oss i slutet av april. Hon är en mycket fin liten tjej med bra tåga i och som vi hoppas mycket på!

DSC_0765 Ebba 2,5 mån

Det har även hänt lite i utställningsringen för vår Maja! Maja ställdes ut för tredje gången i Värnamo i Smålands Stövarklubbs utställning i april månad. Hon fick Excellent och CK och blir därmed svensk dubbelchampion.  Otroligt vilken säsong hon haft med 1:a ökl jpr, elitetta i Eksjö och provets bästa hund och så nu CK på utställning som innebär SjCH och SUCH.

DSC_3465

DSC_0447

Hagalidens Tjoffsan har också fått en etta i ökl på Holbeak.

IMG_1372

Vi kan även meddela att Tranlandets Nova har nu flyttat till ett nytt hem, då tiden inte räckte till för två stövare. Där hoppas vi att hon har det bra!

Sist men inte minst har vi haft en fantastiskt fin vår!

DSC_0651

 

 

____________________________________________________________________________

Vår Tjoffsan var fantastiskt bra under helgens prov i Danmark. På söndagen startade vi på marker runt Holbaek. Där var gott om höns och Tjoffsan fick en fin fågeltagning på parhöns i andra släppet. Hon gick för ett första pris och skulle därför ut i ett 20 minutersläpp för att kolla att hon är stark och håller fart och stil även i ett längre släpp. Det gick på en mark där andra hundar sökt tidigare. Släppet blev onödigt spännande då Tjoffsan fann höns tre gånger. Två gånger blev det kompletta fågelarbeten med resning. Så här i efterhand var det ändå ett fantastiskt fint släpp, där hon visade på en ”fortrinnerlig” stil, som domaren uttryckte det. Jag var stolt och något svettig hundförare efter detta fina släpp som gav ett första pris i öppen klass. Så nu är Tjoffsan i segrarklass och skall mäta sig i konkurrens med de bästa hundarna.

Tjoffsan mars 16 stånd (1)

______________________________________________________________________________

Vår finska stövare Maja första start i elitklass.

Några veckor tidigare klarade hon ett rr-prov och med två 1:a pris i öppen klass, så nu hoppades vi på start i elitklassen. Smålands Stövarklubbs prov i Eksjö är det fasta prov som låg närmast i tiden. Eksjöprovet har alltid varit ett bra prov med hård konkurrens och vi hade goda ”vibbar” då vi där fått fram 3 olika hundar till SJCH där.

I år var det drygt 30 hundar anmälda, vara ett tiotal från Norge. Det innebar hård konkurrens från andra bra och fulltränade hundar.

Första dagen blev vi lottade till en provmark nära Emils ”Katthult” och Maja reste tidigt en svenskhare, som var en riktig vägriddare. Betydligt värre än hemmamarkens röda fältharar. Totalt blev det säkert 4-5 km vägdrev på såväl grus- som asfaltsvägar. Resultatet blev 120 minuter och 59 egpoäng. Med det resultatet så låg hon 4:a efter första dagen.

Nästa dag bjöd på någon plusgrad och ganska vindstilla. Med andra ord ett riktigt bra jaktväder, vilket Maja instämde i och drev 120 min tapptfritt med 63 egpoäng. Drevtiden innehöll grusvägar, asfaltsvägar och ett bad efter att ha gått genom isen på en sjö. Vid samtliga tillfällen vi såg haren hade Maj närkontakt och drev med hög intensitet och fart. En dag när det var härligt att vara hundägare.

Prestationen räckte till seger och bästa hund vid Eksjöprovet och därmed tangerade Maja sin moster Jankas prestation med hennes seger år 2006.

Maja Eksjömästare (4)

Fågelfors vita harar feb 2016 Maja (15)

 Fågelfors vita harar feb 2016 Maja (21)

________________________________________________________________________

Maja tog ett första pris på hare !

Efter en mellansäsong så är Maja åter i god form och vi anmälde henne till ett öppen klass prov den 6 januari 2016. Vädret blev inte som vi hoppats. Kall morgon med minus 14 grader och ett tunt torrt snötäcke. Maja reste en hare efter ca en timmes sök och slagarbete. Det var inte lättdrivet, men hon kämpade med sin hare och det kändes som något av en arbetsseger. Det gav ett första pris med 55 egenskapspoäng. Det var vi väldigt nöjda med, speciellt under rådande förhållanden.

Några dagar tidigare klarade hon ett rr-prov, så nu hoppas vi på start i elitklassen. Smålands Stövarklubbs prov i Eksjö är det fasta prov som ligger närmast i tiden.

______________________________________________________________________________

Derby 2015

I oktober månad hade jag förmånen att få döma 2015 års derby. Det blev en mycket fin tävling med många flotta prestationer. Markerna runt Svalöv var välbesatta med såväl rapphöns som fasaner.

Pointrarna drog det längsta strået denna gång med placeringarna 1-3, med pointer East Meadows Pandora som segrare. Samtliga placerade hundar var av mycket god kvalité och det var ett nöje att döma detta prov.

______________________________________________________________________________

Fågeljakter hösten 2015

Jämtlandsfjällen bjöd på ojämn riptillgång. Ganska få kullar, dock hade de få vi hittade ganska många kycklingar. Så med en bra kläckning 2016 så finns det möjligheter till ett skapligt ripår.

Skogsfågeltillgången i Småland var bättre än på länge och vi hade någon riktigt bra dag. Det fanns både orr- och tjäderkullar.

Skogsfågeljakt Småland (7)

Vår nya finskstövarvalp

Vårt senaste tillskott i kennel Hagaliden är finska stövaren Tranlandets Nova. Hon kom till oss i mitten av juli månad 2015.  Uppfödare är Gunnar Hansson i Luleå. Novas far är SEJCH Renholmens  Rokki och mor är SEJCH Ratavarren Nana. Än så länge har vi lagt mest tid på att få henne skogsvan och lydig. Hon har gjort något kortare drev på hare, men är än så länge ett oskrivet kort.

Öland vandring (8) Nova paintDSC_0111

 

____________________________________________________________________________

Årets setterkull

Det blev åter en mycket jämn och fin kull efter vår egen Flinga och Bjerndrup´s Birk. Det är andra gången vi gör om parningen efter det lyckade resultatet med den första, där vi fick vår egen Tjoffsan. Hon blev årets ungsetter och vinnare av ”Silversettern”.

I båda kullarna blev samtliga valpar trefärgade och det är unikt. Har aldrig hört tals om det tidigare. Vi startade en gång i tiden med en trefärgad tik vid namn Minette och sedan har det varit favoritteckningen.

Vi ser fram mot att få se dessa ungdomar i full fart under 2016.

valpar 7-8 veckor (67)paint

Valpkullen njuter av sommarsolen några dagar innan de ska lämna oss vid 8 veckors ålder.

___________________________________________________________________________

Valpar på Hagaliden!

Den 14 februari kom äntligen Flingas valpar. Det blev åtta stycken friska och fina valpar, varav tre var tikar och fem var hanhundar. Flinga sköter om sina valpar bra och vi ser fram emot att se dem växa och utvecklas.

______________________________________________________________________________

Hagalidens Flinga parad med Bjernrup’s Birk

Vi har nu gjort om succeparningen mellan vår egen Flinga och Bjerndrup´s Birk. Den första kullen blev ju mycket lyckad. Där finns förutom Hagalidens Tjoffsan flera kullsyskon med hög kvalité.
Om allt går som det är tänkt så föds valparna omkring den 18:e februari och är leveransklara i mitten av april.

________________________________________________________________________________

Hagalidens Tjoffsan och hennes första jaktsäsong

Hösten 2014 har inneburit en fantastisk resa med vår nya unghund Hagalidens Tjoffsan. En valp vi behöll i kullen mellan vår egen Flinga och den danska hunden Bjerndrup´s Birk. Hon har nu utvecklats till en härlig setter, med fart, stil och med skärpa i fågelsituationer.

Birk o Flinga Derby 2014Bjerndrups Birk med ägare Per Vinding Claussen och Hagalidens Tjoffsan med husse.

I våras startade vi träningen på allvar, med dagliga övningar från mitten av juli tills det var dags att resa till fjällen för den årliga ripjakten. Tjoffsan fungerade då bra på de rapphöns och fasaner vi tränat på här hemma. Alltid spännande att se hur hon skulle klara omställningen till ripor. Inte alltid som det brukar fungera så där direkt. Ripornas vita vingar kan verka förtrollande för en yster unghund. Som start började vi med att besöka en klassisk ö ute i en jämtländsk sjö, där det tränats unghundar i stor omfattning innan sjön reglerades och Godön förvandlades till en ”miniö” jämfört med vad den tidigare varit. En ofta publicerad bild på en vacker setter, ”Skottebo Sport” i stånd för ripor är tagen på denna ö.

IMG_0548

 

Hagalidens Flinga i stånd för ripor på Godön.

Efter en halvtimmes båtresa var vi framme och redan i båten och innan vi landat markerade hundarna att det luktade gott. De fick dock lugna sig lite då vi fikade och njöt av att äntligen vara på plats i riplandet. Lyckligt nog låg en ripkull på 10 fåglar bara 70 meter från landstigningsplatsen. Flinga fick nöjet att presentera kullen för oss och först därefter blev det Tjoffsans tur. Först var hon lite het och reste fåglarna innan vi hann upp. Tur att dressyren satt så bra att hon kunde sättas med hjälp av pipan. Så småningom  fungerade det riktigt fint och hon hade några riktigt bra fågeltagningar. Ripor på öar kan uppträda lite speciellt och kan landa ute på stenar i  sjökanten. Så gjorde delar av den första kullen och vi fick några härliga fågeltagningar i strandlinjen, med Tjoffsan stående ute i vattnet och ripor sittande på stenar ute i sjön.

Till Danmark på jaktprov

Efter att ha tränat Tjoffsan ytterligare två veckor efter hemkomsten från fjällen, så kändes det att det var dags att testa henne på jaktprov. Inga prov i Sverige i mitten av september, så det bar iväg till Danmark. Först till Vejle för prov den 13 september. Sommartemperaturen på drygt 20 grader och strålande sol var kanske inte önskevädret för jaktprov. Allt gick dock vägen och Tjoffsan uppförde sig efter skolboken och fick 1 UK efter en fin fågeltagning med resning på fasan.

Dagen efter bar det iväg till Bramming och Erling Claussens marker. Denna gång var det även han som dömde vårt parti. Tjoffsan gick strålande i bästa stil och även där blev det en fin fågeltagning och ett bra sök. 1 UK och mycket beröm.

Hon har kanske den bästa stilen av alla settrar jag haft. Trots en lång helg gick det lätt att köra de 500 kilometrarna hem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATjoffsan i stånd för rapphöns september 2014

SSK och Svenska derbyt

Setterklubbens huvudprov var i år förlagt till Skåne och vi startade på en fin mark strax utanför Svalöv. Tjoffsan fortsatte sitt segertåg och fick åter 1 UK och vann SSK:s derbytallrik. Det äldsta derbypriset hos fågelhundklubbarna.

Derbyt började bra med en fågeltagning på rapphönskull i första släpp där hon gick strålande liksom i andra släppet. Tredje släppet i för henne ovana betor blev inte av samma klass men en fin fågeltagning i finalen gav henne en 4:e placering med ny 1 UK. Inte ofta man är besviken efter en fjärde plats i derbyt, men jag kände att jag hade en hund med kapacitet att vinna. Så här i efterhand känns det bra och vi gläds åt en fantastisk säsong och det ska bli roligt att fortsätta med henne till våren. Hon är unghund hela vårsäsongen och nästa mål får bli danska derbyt. Enligt planerna så ska det gå i slutet av mars månad på Själland.

Tjoffsan fasaner rapphöns okt  (9)Tjoffsan efter första jakten

 

 ______________________________________________________________________________

Under hösten 2013 har jag varit med som domare vid SM och Nordisk Match i Danmark som sammangick med Hubertusprovet. Ni kan läsa mer om dessa prov under rubriken Artiklar.

I oktober besökte jag och några i min familj Irland, där jag tog chansen att följa med på ett prov utanför Carlow som arrangerades av engelska setterklubben på Irland. Även min Irlandsresa kan man läsa mer om under rubriken Artiklar.

______________________________________________________________________________

Höstens jakt har som traditionen bjuder börjat med en tur upp till fjällen. Det är alltid en härlig tid på året att komma upp dit, se vyerna, arbeta med hundarna och få några ripor med sig hem!

 Klicka på bilden för att komma till bilderna från årets fjälljakt.

1.25242eb9d06c62.jpg

Under tiden så har valparna växt till sig hemma med deras lekfaster Tess!

Tess o valpar (5).jpg

_____________________________________________________________________________

Nu har Flinga fött sina valpar! Den 26/5 så fick vi fyra stycken hanar och tre stycken tikar. Allting gick bra och Flinga sköter sina valpar fint. Titta under fliken Hundar/Valpar för mer information eller kontakta oss.

______________________________________________________________________________

Flinga har nu blivit parad med Bjerndrup´s Birk! Vi hoppas på valpar i början av juni. Se mer infomation under fliken Hundar/Valpar!

______________________________________________________________________________

Vår Friska har sorgligt nog gått ur tiden och jagar nu i de sälla jaktmarkerna där ripor och rapphöns finns på alla fält och fjäll. Vi saknar henne och det kommer vi att göra än mer när jakten börjar igen till hösten.

______________________________________________________________________________

Vår unga finnstövare Maja har gått fram med stormsteg under vintern. Hennes drevförmåga på främst hare har utvecklats och trots att hon Majabara är 18 månader gammal har hon presterat långa drevtider. Detta gjorde att vi anmälde Maja till ett öppenklassprov i februari. Det gick strålande och hon tilldelades ett första pris. Vi har haft en del finnstövare men aldrig någon som drivit lika bra vid en så tidig ålder.

Vi vill också passa på att gratulera Daniel för att han fick ta emot SSK:s vandringspriset för årets Engelsk setter för SeJCH Svitjods Pandora och priset årets unghund, Silversettern, för Midfyns Themis. Pandora blev dessutom årets Brittiska fågelhund.

Läs mer om Daniels kennel på länken nedan.

http://dangunsnyhetsblogg.blogspot.se/

______________________________________________________________________________

 Under helgen var jag på utflykt till Sälenfjällen och Mellansvenska fågelhundklubbens fjällprov. Ett dåligt fågelår ställde det för hundarna. Jag tävlade själv i segrarklassen och var jättenöjd med min hund. Flinga sökte bra och fick fin kritik, men tyvärr ingen fågel.

Dagen efter dömde jag ett unghundsparti och vi hade en ripkull och en ensam ripa, det var allt för dagen. Det lyckades ej för unghundarna och det blev därmed inga pristagare. Annars väldigt trevligt och jag blev väl mottagen under vistelsen i Sälen.