Hundar från förr

Minette
f 78-90

Hon är stammoder i vår uppfödning och kommer från koncentrerat Österlensblod (Österlens Macker u Österlens Brunett ). Som en stor setterman sa en gång : ”Hon valdes för den älskliga blicken och den härliga jaktlusten” och det levde hon verkligen upp till. Hon var trefärgad, med en i övrigt god exteriör som gav henne utställningschampionatet..

Hon vann SM på fältet och placerade sig högt i många andra prov där hon startade och blev även jaktchampion.
I hennes första kull kom derbyvinnaren Zchappa ( fader Brennvolas Pelé).
En komplett hund, som blev unik genom segrar på jaktprov i alla disciplinerna.
Hon vann segrarklasser på såväl fält som skog och fjäll.

Hagalidens Lisa
f 83-95

Lisa kom i den andra kullen med den norska hanhunden Brennvolas Pele´ och vår egen stamtik
SUSJCH Minette.
Lisa gav med Tiurhaugens Fly( norsk hanhund från Helge Amundsens kennel) ett flertal bra hundar.
Derbyvinnaren Hagalidens Nana var kanske den allra bästa. Vår egen Stella en annan. Kombinationen gav starka och outtröttliga jakthundar med stor viltfinnarförmåga.
En annan parning med Lisa som slog väl ut var M- kullen med Björkraggens Chott ( Einar Holmviks ), Hagalidens Maja blev 3:a i dansk derby och sedermera DJCH.
Lisa tog två ettor i ukl och hennes största framgång i segrarklass var en 3:e placering i SM 1987.

Hagalidens Stella
f 88-01

Stella (Tiurhaugens Fly – Hagalidens Lisa) var en storgångare och när hon lyssnade på husse så kom även framgångarna. 2:a på SM och seger på Gotland fågelhundklubbs segrarklass var två stora framgångar hon uppnådde. Hennes 1:a pris i öppen klass var nog den bästa och snyggaste prestation under prov. Det var på Västsvenskas prov 1990 och Kaj- Julius Hansson dömde. Hon fick tre cert på utställning och med sina jaktmeriter blev hon SUCH.

Stella blev mor till den framgångsrika B- kullen. B-Randi, Busan, Bia, och Bombi-Bitt.
Med Kogtveds Oscar kom bla Dansk Derby-vinnare Hagalidens Hättan.
Hon fick även en kull med den danske hunden Nordvestjydens Martell. Även här föddes en derbyvinnare, Hagalidens Alfons.

Stellas samlade resultat kan ni se på denna PDF: Hagalidens Stella

Hagalidens Bia
 f 90-03

Hennes syster SJCH Hagalidens Bia blev också riktigt bra och även hon vann SM (1994).Hon placerades i topp i många segrarklasser.

Båda var ungdomsstjärnor och Bia blev 2:a på derbyt och Busan 5:a.
Vår son Daniel tog senare över Bia och hon användes mycket i hans dåvarande arbete som yrkesjägare och över 2000 fåglar fälldes över henne.


H
agalidens Busan 
f 90-04

SJCH Hagalidens Busan är en av våra mest meriterade hundar. Hon har bl.a. vunnit SM två gånger (1992 + 1995) och även placerat sig 3:a och 4:a vid andra tillfällen.

Hon vann även Danska Setterklubbens huvudprov 1996. Sammanlagt vann hon 6 segrarklasser med certifikat.

Busan fick inte så många valpar, men i kombinationen med Thorliens MR Yankee fick vi Kaisa, som blev vår nästa guldklimp.

Busans resultat kan ni se i denna PDF: Hagalidens Busan

Hagalidens Kaisa
f 93-06

Vår internationellt mest meriterade hund, med bronsplakett från VM i Pommersfelden 1998 som främsta merit. En missad vattenapport kostade henne VM titeln.

År 2000 placerades hon 3:a i holländska mästerskapet i Steinbakken för brittiska stående hundar.Hon har även placerat sig i Dansk kennelklubbs internationella vinnarklass, som nr 3 och som nr 5.

Hon vann SM som ung och har varit en mycket säker hund, som oftast har gått till pris i de tävlingar hon startat i.

Hon har segrat i 5 segrarklasser och dessutom placerat sig många gånger. Med 3 cert på utställning är hon SJUCH.

Kaisas resulat kan ni se på denna PDF: Hagalidens Kaisa

Hagalidens Othelia
f 97- 08

Var efter Stella och den italienske importen Francinis Diego. En lyckad kull där även kullbrodern Hagalidens Orvar tävlat framgångsrikt i såväl Sverige som internationellt.

Othelia var segrarklasshund och hon vann SSK:s 100-årsjubileumsprov hösten 2003 (cacit).

Hon har placerat sig i flera andra segrarklasser. Hon har kommit 2:a och 3:a på SM(kval), 5:a i final som starka meriter. På Dansk Setterklubbs huvudprov år 2000 blev hon 4:a i VK.

Othelias samlade resultat kan ni se på denna PDF: Hagalidens Othelia

Foxdalens Janka
f 01-11

Janka kom till oss våren 2001 från Reino Unossons uppfödning i Edsbyn. Hon visade tidigt en härlig jaktlust. Hon klarade rr-prov i februari 2003. I januari 2004 startade hon för första gången på jaktprov, som resulterade i ett första pris med 59 egenskapspoäng.

Janka hade en fantastiskt bra jaktsäsong under 2005/2006. Vi startade henne på Smålands Stövarklubbs stora elitprov i Eksjö med 48 startande hundar. Janka drev till 1:a pris båda dagarna och blev utsedd till provets bästa hund. Hon tilldelades dessutom Cacit. Janka blev SUSJCH.

Hon var mycket bra mentalt och en trevlig familjehund. Tyvärr lyckades det inte med aveln och vi fick aldrig några valpar efter Janka.

friskaändradstorlekSydvindens Friska
f 00-13

Kom från Claes Carlssons uppfödning ”Sydvindens”. Hon var efter hans berömda Madonna och Danguns Tass. Som unghund fick hon 1:a m hp på jaktprov.

Hon tilldelades 1:a ökl och var en utomordentligt skicklig jakthund. En av hennes bästa egenskaper var att hon oftast klarade att prestera fågelsituationer i de mest skiftande och ibland mycket svåra lägen.

Mistily’s Summer Skysunny.jpg

f 01 – 15

Sunny var Fridas hund blev hela 14 år. Hon var en pigg och trevlig vän in i det sista. Sunny var en sällskapshund som fick träna det mesta i sitt liv, allt från specialsök och viltspår till freestyle och personsök.

 

Varguns Atalja

f 04 – 15

Tess var Ingegerds hund och blev snabbt en naturlig del av både hund och människoflocken DSC_0002.jpgpå Hagaliden. Hon var en vänlig hund som hjälpte till med att hålla koll på huset samtidigt som hon var till stor glädje för oss alla.

Maja
f 11 – 23

Maja var en väldigt trevlig familjehund och jakthund. Maja startades två gånger i öppen klass på jaktprov, med två ettor som resultat. Strax efter den andra ettan anmälde vi henne till Eksjöprovet. Det blev en fantastisk helg, där Maja till  slut stod som vinnare av provet.

Hon ställdes ut 3 gånger och tilldelades cert/ck vid samtliga och blev därmed SUCH JCH.

 

Resultat

Vi har haft glädjen att få fram flera hundar till championat genom åren. Det har blivit jakt- som utställningschampions och någon har kunnat titulera sig som både och, eller dubbelchampions. Det har varit av raserna schillerstövare, finsk stövare och engelsk setter.

Champions som ej finns idag:

Schillerstövare:

SJCH Zora
SJCH Hekja II

Finsk stövare:

SJCH Foxdalens Janka
SJCH Fänforsens Penni

Engelsk setter:

SUSJCH Minette
SUCH Hagalidens Stella
SJCH Hagalidens Busan
SJCH Hagalidens Bia
SUSJCH Hagalidens Kaisa